zaterdag 20 oktober 2007

We zijn weer terug!

We zijn weer terug uit Polen! Het was erg leuk en wat ons betreft voor herhaling vatbaar!
Maandagochtend zijn we om 5 uur (in de ochtend dus) vertrokken en om 5 uur 's avonds waren we in Chelm Slaski.
Diezelfde avond zijn we naar donkere Daria geweest. Zij was vorig jaar bij ons, samen met blonde Daria:). Ze wist niet dat we in Polen waren en iedereen was dan ook verrast om ons te zien! Gelukkig ging Urszula met ons mee, zij vertaalde het Pools naar Duits, dus we konden vrij aardig met elkaar praten.
Dinsdag was Klaudia jarig. En wat kregen we bij het ontbijt??? Taart!!! 's Ochtends zijn we naar Auswitsz geweest. Ik was er 18 jaar geleden ook geweest, maar deze keer viel het me heftiger dan toen. Misschien omdat ik ouder ben, of misschien dat ik nu kinderen heb? Ik weet het niet, maar droog houden lukte niet.... Het is ook te verschrikkelijk voor woorden.
's Middags zijn we naar Ola en Aga geweest. Zij waren dit jaar bij ons. Ze waren niet naar school geweest, want stel je voor dat ze ons zouden mislopen! Moeder had een briefje geschreven dat de mensen uit Holland kwamen en dat was dat :))) Zij wonen met 7 personen op een zolderverdieping van een huis. Dat moet je zien als 4 kamers van 2,5 x 4á5 meter. Daar wordt geslapen, gekookt en geleefd. Je zult begrijpen dat het daar geen vetpot is. Toch ook daar taart bij de thee! De meiden komen dit jaar met kerst weer bij ons!
Daarna zijn we naar blonde Daria geweest. Zij woont in een flat met kleine kamers waar de ouders ook weer gewoon op de bank slapen.....
Woensdag zijn we naar de school van de meisjes geweest. Alle kinderen uit hun klas die naar Nederland waren geweest mochten mee om ons de school te laten zien. We waren daar tijdens de pauze en we waren een echte attractie:) De jongens waren heel stoer en moesten laten horen dat ze ook al engels konden: f... you. Daarna zijn we naar een groot winkelcentrum in Katowice geweest. Echt heel groot, compleet met C&A, Zara en allerlei dure merken. Dat zijn winkels waar 'onze' meiden dus niet kopen!! 's Avonds hebben we rustig aan gedaan.
Op donderdag zijn we naar de zoutmijn in Wieliczka geweest. 130 meter onder de grond, waar zelfs een kapel gemaakt was. Werkelijk prachtig! Toen we thuis kwamen kregen we heerlijke goulashsoep, waar we ons behoorlijk vol mee gegeten hebben. Na het eten zijn we naar een kindertehuis geweest, samen met Asia. Zij komt elk jaar met de kinderen mee naar Nederland en verstaat en spreekt ook Nederlands. Ook daar zagen we weer kinderen die ook in Emmeloord geweest waren. Na een rondje slaapkamers kijken kwamen we weer in de 'woonkamer'. En ja hoor, daar stond speciaal voor ons een gedekte tafel met brood, kaas, ham, salade, koekjes en snoepjes......en we zaten nog zo vol van de soep! Maar ja, als het speciaal voor je gemaakt wordt kun je natuurlijk geen nee zeggen :). 's Avonds nog een keer bij dondere Daria langs om afscheid te nemen en toen zat het er al weer op!
De plaats waar wij logeerden, is gebouwd op een kolenmijn. Elke dag waren er bevingen, veroorzaakt door het mijnen. Dat is een akelig gevoel! De glazen rammelen in de kast en je ligt te schudden in je bed! Ik kan me dan ook zo voorstellen dat het gewoon een keertje helemaal verkeerd moet gaan....
Vrijdag zijn we om 6 uur vertrokken en we waren om 8 uur 's avonds weer thuis. In Duitsland hebben we 2,5 uur in de file gestaan wegens wegwerkzaamheden:(( We waren dan ook behoorlijk gaar.
Wat ons betreft is het voor herhaling vatbaar!

8 opmerkingen:

Janny zei

tjonge wat een belevenis Wilma en wat hebben wij het dan goed hier in Nederland.
fijn dat je er weer bent!

paula zei

Klinkt als een zeer indrukwekkende reis, voor jullie als voor de kinderen!

Anoniem zei

dat klinkt goed en inderdaad heb enes gehoord dat de mensne die niets hebben er zo gastvrij zijn ze halen alles uit de kast. Auswitsch lijkt me ook zere indrukwekkend (ben nl veel met de 2de wereldoorlog beziglees er veel van)

groetjes yvon

scrapgek!!!!!! zei

zo te horen hebben jullie het echt super naar jullie zin gehad! erg indrukwekkend hoor! de foto's zijn ook erg leuk! groetjes marije.

Anoniem zei

Een heel mooi reisverslag Wilma en een hele belevenis voor jullie zowel als ook voor de kids.

Groetjes Anja

Je@net zei

Indrukwekkende reis Wilma! Mooie foto's en film!

Ingrid zei

Fijn om te horen dat jullie zo genoten hebben. Een hele belevenis zo'n reis.

Heidie zei

Fijn dat jullie zo genoten hebben. En auswitsch lijkt mij ook erg indrukwekkend.
groetjes Heidie